Filtratie

Filtratie

Soorten filters en waar op te letten

Filters

Onderdeel van een goed aquarium is een goed filter. Ons advies is om hier nooit op te bezuinigen. 
In deze special leggen wij je de verschillen uit tussen diverse filtertechnieken en materialen.
 
Een gezond aquarium maken en behouden valt of staat met filtratie van het water. Waar in de natuur een vis opzoek kan naar schoner water is dit in een aquarium niet mogelijk.


Een slechte filtratie zorgt in het uiterste geval voor vissterfte Hoe schoner hoe beter. Schadelijke stoffen zoals nitriet worden door bacteriën omgezet in nitraat. En andere stoffen kunnen gefilterd worden bepaalde toevoegingen in het filter zelf. Verderop gaan wij in op de verschillende filtertypes maar laten wij beginnen met de basis benodigdheden van een filter.

TIP 1: Zorg altijd voor voldoende overcapaciteit van het filter. 4 tot 5 keer de inhoud van de bak als pompcapaciteit is een makkelijke graadmeter.


Nitrificering

Vissenpoep en urine zorgt voor vervuiling in het water. Deze zure afvalstoffen bevatten ammonium welke giftig is voor de vissen zelf. Bacteriën zetten het ammonium om in nitriet en van nitriet naar het niet giftige nitraat. Dit proces noemen wij het ‘’nitrificeringsproces’’ Deze bacteriën moeten wij dus goed verzorgen door de juiste materialen te gebruiken waar zij zich goed kunnen nestelen. Filterwatten of keramiek of porselein zijn hier ideaal voor.

Om het vuil op te vangen wat in een aquarium kan zweven is het belangrijk om filterwatten te gebruiken. Vaak gebruiken wij een grof filter in het begin om hierna met fijnere watten te werken. 
Zo wordt ook het kleinere vuil opgevangen. In het verleden werkt ook vaak zand gebruikt om te filteren maar dat is de laatste jaren steeds minder geworden door het gebruik van externe filters. 

Naast filterwatten kunnen wij gebruik maken van allerlei andere materialen die zorgen voor een betere filtratie of om de waterwaardes te sturen. 

Om zuurder water te krijgen voor bijvoorbeeld amazone biotopen wordt vaak turf ingezet als filtermateriaal. Turf verlaagt de PH van het water maar dient ook regelmatig vervangen te worden. Hiervoor dien je je waterwaardes goed in de gaten te houden. 








Actieve kool wordt gebruikt om andere slechte bacteriën en stoffen te verwijderen uit het water. In veel waterzuiveraars voor thuis zit ook kool of kunsthars. Ook kool dient regelmatig vervangen te worden.
 
Keramieken pijpjes, worden gebruikt om de bacteriën te huisvesten en zo een biologische filtratie te krijgen. Deze worden amper vervangen Op de keramieken pijpjes bestaan ook vele andere variaties zoals plastic bolletjes, nylon draden en vele anderen.

Door de filtermaterialen te gebruiken die passen bij jouw type aquarium en vissen zorg je voor een goede basis. Nieuwe alinea

TIP 2: Let goed op bij het gebruiken van filtermaterialen en hun eigenschappen. Actieve kool maakt bijvoorbeeld Turf onbruikbaar. Zorg dat de materialen in je filter elkaar versterken en niet opheffen.

Drie type filters

Voor zoetwater aquaria maken wij het onderscheid tussen 3 soorten filters.

Extern filter


Externe filters zijn filters welke niet zichtbaar zijn in het aquarium zelf en het filterproces buiten je aquarium verzorgen.


De meest voorkomende filters zijn de zogenaamde potfilters. Deze filters zuigen het water uit je aquarium en pompen het gefilterd weer terug.


De inhoud is zelf volledig aan te passen. In sommige modellen is ook het verwarmingselement verwerkt zodat er zo min mogelijk zichtbaar is in het aquarium zelf.

Intern filter

Een intern filter wordt vaak standaard bij een aquarium geleverd.  Door het water omhoog te pompen over verschillende filtermedia wordt het water gezuiverd.


Nadeel van deze filters is de zichtbaarheid in het aquarium en de ruimte die het in kan nemen. Vaak is de pompcapaciteit niet heel sterk of aan te passen.

In duurdere aquaria zien wij tegenwoordig valse achterwanden waar deze type filters achter worden verstopt.


Bioloog



Een bioloog wordt vaak gebruikt voor de grotere aquaria waar een potfilter niet meer voldoende is. 


Een bioloog is een aquarium op zich waar door middel van glazen schotten het water langs het filtermedium wordt geleid.


Een bioloog werkt met een overloop welke met een doorvoer in de zijkant of bodem van je aquarium het oppervlakte water in het bioloog laat stromen. Een opvoerpomp pompt het water weer je aquarium in.

Daarbij is het ook makkelijk om apparatuur in te verwerken zoals Co2 installaties, UV lampen en verwarmingselementen. 

TIP 3: Bezuinig bij aanschaf niet op het filter. Er is veel te koop maar met met zeer uiteenlopende bouwkwaliteit. Ons advies, ga voor een Oase, Eheim, Aqua EL of JBL pomp.

 Kleine filters

Speciaal voor de aquascape aquaria zijn er hele kleine hangfilters ontwikkeld. Deze hangen letterlijk aan het aquarium en zorgen voor zo min mogelijk randapparatuur in de bak. Ook hier zijn diverse modellen van beschikbaar welke werken met los filtermateriaal of met voorgefabriceerde cartridges. Let hierop bij de aanschaf want de cartridges kunnen vrij prijzig zijn. 

TIP 4: Zorg altijd voor een reserve O-ring bij je filter of pomp. Rubber hard met de tijd uit en kan scheuren. Door reserve onderdelen voorkom je uitval.

Pomp aan of uit?

Veel mensen laten de pomp 24/7 draaien. Zo kunnen alle bacterien zich goed nestellen en blijven deze het water filteren. Oudere hobbyisten zetten nog weleens het filter 's-nachts uit. Deze discussie is altijd lastige want ook deze aquaria kunnen er prima bijstaan. Ons advies is om de pomp altijd aan te laten staan. Zeker bij een aquarium dat net opstart. 

Het filter opstarten

Er zijn verschillende manieren om een filter op te starten in je aquarium. Koop je een aquarium met allerlei toebehoren vindt je vaak een flesje filtermedium starter. Hierin zitten bacteriën die kunnen helpen het filter een goede start te geven. Dit gebruik je direct in het filter en kan helpen. 

Heb je al een aquarium draaien? Sluit het filter indien mogelijk op dit aquarium aan en laat hem een 2tal weken meedraaien. Zo kan het filter rijpen op een aquarium met de juiste balans en bacteriën. 


Op een rijtje

  • Kies een filter welke geschikt is voor de afmetingen van jouw aquarium
  • Zorg voor voldoende pompcapaciteit van het filter zelf
  • Houdt bij potfilters altijd een reserve o-ring achter de hand en of een kraankoppeling
  • Stem filtermatrialen goed op elkaar en voorkom dat deze elkaar gaan bestrijden



Share by: