TIP 1: Wanneer je hout in het aquarium gebruikt zullen de meeste soorten hout tannines lekken en het water bruin verkleuren. Voorkom dit door hout te laten weken. Zorg dat het hout onderwater blijft. Na een paar dagen zal je zien dat het water bruin verkleurt waarna je het water ververst. Doe dit net zo lang totdat het water schoon is.
Waar op te letten
TIP 2: Het gebruik van soils heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat planten er voeding uit halen en de structuur zorgt voor een goede wortelgroei. Een ander voordeel is dat soil de pH en hardheid verlaagt en stabiel houdt. Dit is handig wanneer je dieren houdt die zuurder water nodig hebben om gezond te blijven. Het nadeel is dat de bodem beperkt houdbaar is en dat er in de eerste weken dagelijks grote waterwissels gedaan moeten worden omdat het substraat bij de opstart ammoniak lekt.
- Het hout voorweken. Hout drijft, althans veruit het meeste hout drijft..tot zover de open deuren. Maar al te vaak wordt een stuk hout rechtstreeks uit de winkel in het aquarium gelegd tijdens de opbouw. Substraat erin, stenen erbij, plantjes poten, water erbij. Hadden wij je al verteld dat hout drijft?😊 Je zal niet de eerste zijn die het ontwerp volledig verwoest ziet worden door hout wat gaat drijven. Hout eerst inwateren of verzwaren met steen.
- Oefen niet met stenen in het aquarium. Een kras is zo gemaakt dus oefen voor de hardscape buiten het aquarium. Als je een beetje handig bent, bouw je een houten bak met de afmeting van jouw aquarium. Nu kun je naar hartenlust rommelen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je krassen maakt.
- Neem je tijd. Het creëren van een fraaie hardscape is de ruggengraat van jouw ontwerp. Neem hier genoeg tijd voor. Maak bijvoorbeeld een eerste opzet en laat dit ontwerp een dag bezinken. 100% zeker weten dat je nog aanpassingen wilt doen. Dit doe je natuurlijk zonder dat er water in het aquarium zit! Ben je tevreden over de hardscape? Dan pas schaf je de inmiddels geselecteerde planten aan en verwerk je die in het ontwerp.
Valkuilen
De meest gemaakte (beginners)fouten hoef je niet te
maken, wanneer je je aan de hierna volgende regeltjes houdt:
- Mix niet met verschillende steen- of houtsoorten. Dit komt onnatuurlijk over.
- Zorg dat je ruim voldoende hardscape materialen voorhanden hebt tijdens het scapen. Het spreekt voor zich dat het bouwen van een interessante scape lastiger is wanneer je “het moet doen” met de stenen die je hebt. Koop voldoende, zodat je iets te kiezen hebt en kan combineren.
- Begin met een plan. Welk materiaal, welke planten, welke dieren, welke stijl. Maak een plan en neem je tijd om in te richten.
- Starten met snelgroeiende planten. Wanneer je een bak opstart en de planten nog moeten aanslaan dan maken de gevreesde algen de meeste kans om toe te slaan. Planten zijn qua voeding de concurrenten van de alg. Snelgroeiende planten halen de meeste voedingsstoffen uit het water waardoor de alg het nakijken heeft.
- Zorg voor voldoende ruimte tussen de hardscape en het glas van jouw aquarium. Dit heeft alles te maken met het wekelijks onderhoud. Niets is zo irritant dan wanneer je het glas van je aquarium wilt schoonmaken en je hand of gereedschap niet bij de algenaanslag kan komen.
TIP 3: Om epifyten op steen of hout te bevestigen kun je secondelijm gebruiken. Gebruik de cyanoacrylaat lijm welke ongevaarlijk is. Ook stenen zijn met secondelijm aan elkaar vast te zetten voor een stevig constructie. Gebruik in dat geval bijvoorbeeld sigarettenfilters waar je het papier van hebt verwijdert. Doorweek het sigarettenfilter met secondelijm en plaats deze niet zichtbaar tussen de stenen. Na een paar seconden zitten de stenen muurvast verlijmd.
De perfecte scape?
TIP 4: Gebruik een schone trechter met daaraan bevestigd een stuk slang om ook de moeilijk plekjes in de scape te voorzien van substraat.
Oefenen, oefenen, oefenen
Starten met je scape
TIP 5: Wanneer je twijfelt of de steensoort kalk bevat gebruik dan natuurazijn. Dit gaat als volgt: Zuur lost kalk op, neem de steen waar je je twijfels over hebt en druppel wat azijn op de steen. Wanneer er belletjes ontstaan of het gaat bruisen heb je een kalkhoudende steen.
Mountain Rock
Mountain rock is een kalkhoudende grijze steen met diverse witte scharkeringen.
Pagodesteen
Pagode Stenen zijn zeer fraaie gelaagde stenen met verschillende kleur schakeringen.
Petrified wood
Petrified Wood zijn plantenresten en hout welke in miljoenen jaren zijn versteend.
Op een rijtje
- Neem de tijd voor het scapeproces
- Zorg voor voldoende scape materialen
- Verdiep je in verschillende stijlen en ga uit van je eigen creativiteit
- Stem je hardscape en de bewoners goed op elkaar af